Що робити, якщо ви купили квартиру, а минулі власники накопичили величезні борги по оплаті житлово-комунальних послуг?

Платіжки за комунальні послуги зростають з кожним роком все більше і більше, саме тому натрапити на купівлю квартири з боргами за ці послуги стає все ймовірніше.

Що ж робити у тому випадку, якщо попередні власники квартири продали її вам, не оплативши всі свої рахунки за житлово-комунальні послуги?

  1. Перш за все, ще перед купівлею квартири краще за все звернути увагу на те, чи не є боржниками продавці. Для цього власники квартири повинні звернутися до ЖЕКу, Водоканалу та “Теплоенерго” з запитом про надання довідки щодо заборгованості або ж її відсутності. 
  2. Якщо борги все ж таки є – у договорі купівлі-продажу ви можете вказати, що саме ви оплатите ці послуги, якщо ціна на квартиру буде нижчою. Краще не вірити власникам, що вони виплатять ці борги самі – трапляються різні ситуації і дуже часто вони не найприємніші.
  3. Якщо ж в договорі не прописаний пункт щодо того, що саме ви повинні оплатити комунальні послуги, ви маєте повне право не виплачувати їх. Вам, звичайно, будуть приходити платіжки, комунальні служби будуть вимагати від вас оплати, щоб відшкодувати свої збитки. Але це вже не ваші проблеми, бо за законом ви можете сміливо ігнорувати це питання.
  4. Описувати квартиру з заборгованістю ніхто не має права, якщо у вашому договорі не вказано, що саме ви будете оплачувати ці послуги.
  5. Саме тому дуже важливо перед купівлею квартири звертати увагу на такі моменти як заборгованість та зміст договору, який ви підписуєте. Будьте уважні, щоб не наробити собі проблем!